Owoce w occie jako
dodatek do mięsnych potraw./śliwki, wiśnie, morele,brzoskwinie,mirabelki, rajskie jabłka. renklody/
Owoce takie prosto z drzewa wytrzeć na sucho i ponakłuwać
szpilką. UŁOŻYĆ W KAMIENNYM GARNKU. Zalać ostudzonym syropem .Na drugi dzień
zlac syrop, zagotować, lekko przestudzić i ciepłym zalać owoce. I tak samo dnia
trzeciego tyle że zalaĆ gorącym syropem. A czwartego dnia zlać syrop, dodać
jeszcze goździków i cynamonu, zagotować i na wrzący wrzucić owoce. Gdy ostygnie
wlać do słojów, zakręcić. Zawiązać przy zakrętce kolorowymi szmatkami i
tasiemka lub sznurkiem. Tak zrobiony przetwór trzyma się dobrze i bardzo dobrze
smakuje.
Syrop: Na 1k owocu dajemy
½ kg cukru,5 goździków,1/4 l octu( jak kto chce mieć słabszy to z 2
części octu i jednej części wina. I wino i ocet powinny być domowej roboty),1/4
l wody, kawałek cynamonu………SMACZNEGO………………….….isw/09-2013………………….
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz