/pisownia wg orginału/
Przodki i cała wątróbka
z zająca i cieleca oraz ½ kg wieprzowiny,1/2 kg słoniny,3 jajka, 2ł masła,
włoszczyzna, sól, pieprz. Przodki i wątróbki ze zająca udusić osobno, a osobno
cielęcą wątróbkę. Udusić wieprzowinę, słoninę i włoszczyznę razem. Oziębić.
Słoninę pokroić w kostkę, a mięsa zemleć w maszynce dwa razy. Wymieszać razem. ,sól, pieprz do
smaku. Dodać 3 żółtka,2 ł masła i na końcu dobrze ubita pianę z 3 jajek.
Delikatnie ale długo wymieszać. Ułożyć w nasmarowanej foremce. Piec lub gotować
na parze
przez ok.1 ½ godz. Gdy wystygnie wyłożyć na półmisek i podawac na zimno. Pokroić . Podawać z ćwikłą z tartym chrzanem albo kiszonymi ogórami czy grzybami...............prabacine przepisy kulinarne...isw/08/2013
przez ok.1 ½ godz. Gdy wystygnie wyłożyć na półmisek i podawac na zimno. Pokroić . Podawać z ćwikłą z tartym chrzanem albo kiszonymi ogórami czy grzybami...............prabacine przepisy kulinarne...isw/08/2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz