Produkty;
Indyk szt 1/ok.4-5kg/,
¼ kg masła, 2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz do smaku.
Przygotowanie: indyk przygotowany do pieczenia, musi poleżeć
w chłodzie kilka dni tak ok.3, żeby skruszał. Następnie należy go obgotować
przez ok.godziny lekkiego wrzenia. Wyjąć, posolić, wysmarować
całym masłem i piec na brytfanie albo w dużym rondlu w gorącym piecu przez
godzinę ok.200st.c/, a potem żar zmniejszyć i w piecu lżejszym pieczemy już ile trzeba. Całe jego pieczenie razem z obgotowaniem powinno trwać tyle godzin ile kilo ma indyk. Co pół godziny polewamy mięso
masłem wymieszanym z wytopionym tłuszczem. Na czas pieczenia w piecu postawić garnek z wodą. Pod koniec pieczenia obsypać go tarta bułka i jeszcze chwile popiec,żeby bułka się zarumieniła.koniec oryginału.
Moje uwagi.Z wysmażonego smaku można zrobić smaczny i trwały sos.Przechować- wrzący zlewać do słoika napełniając go w całości.zakręcić,odwrócić do wystygnięcia lub wykorzystać na bieżąco do polania pieczeni lub polania różnych klusek lub placków z dan innych. Smacznego.
..........................................isw.............................................10/2014.....................................................
Moje uwagi.Z wysmażonego smaku można zrobić smaczny i trwały sos.Przechować- wrzący zlewać do słoika napełniając go w całości.zakręcić,odwrócić do wystygnięcia lub wykorzystać na bieżąco do polania pieczeni lub polania różnych klusek lub placków z dan innych. Smacznego.
..........................................isw.............................................10/2014.....................................................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz