sobota, 4 października 2014

KACZKA NADZIEWANA KURKAMI/lub innymi swieżymi lub mrożonymi/ -prababcine przepisy kulinarne


Produkty:1 kaczka / ok. 2kg/, 15  dkg dkg masła,1/4 kg maki pszennej, 1 cale jako i 2 żółtka, ¼ l śmietany kwaśnej mocnej,3 garście grzybków/dowolnych ale najlepsze kurki lub prawdziwki/,1 średnia cebula, sól, pieprz, ciepła woda.
Wykonanie:Z mąki ,wody i  i 2 żółtek robimy makaron paseczki i gotujemy w osolonej wodzie.
Kaczkę smarujemy grubo masłem pozostawiając z niego 2ł, lekko obsypujemy solą i pieprzem. Pieczemy początkowo na silnym a potem na średnim ogniu/ok.180 st.c/ pieczemy łącznie ok.1 godziny/ma być ładnie zarumieniona ale nie spieczona/  . Grzybki i cebulę kroimy drobno i lekko podsmażamy na 1ł masła.Robimy farsz z  makaronu, jajka i grzybków z cebulą, przyprawiamy do smaku. FARSZEM NADZIEWAMY KACZKĘ. Otwór zszywamy  wykałaczką lub zapałką / wcześniej ścinając zapałki  czarny  łepek/. Układamy ponownie kaczkę w naczyniu. Podlewamy  gorącą wodą/OK.1/2L/ i dusimy na wolnym ogniu/ok.160st.c./ około godziny. Pod koniec duszenia podlewamy rozbełtaną śmietaną,
 mieszamy z wywarem jaki powstał na dnie naczynia ,solimy do smaku i chwilkę jeszcze razem dusimy.koniec oryginału
Moje uwagi: Po wyjęciu kaczki z naczynia zaciągam sos 1ł masła jakie nam jeszcze pozostało, przez moment gotując go jeszcze.NAJLEPIEJ SMAKUJE NA GORĄCO Z ZIEMNIAKAMI LUB  PIECZYWEM i buraczkami na gorąco. Smacznym dodatkiem są wszelkie jarzyny lub kwaśne owoce duszone.Smacznego

..................................................ISW....................................04/10/2014.............................................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz