Produkty:1 kaczka / ok. 2kg/, 15
dkg dkg masła,1/4 kg maki pszennej, 1 cale jako i 2 żółtka, ¼ l śmietany
kwaśnej mocnej,3 garście grzybków/dowolnych ale najlepsze kurki lub
prawdziwki/,1 średnia cebula, sól, pieprz, ciepła woda.
Wykonanie:Z mąki ,wody i i 2
żółtek robimy makaron paseczki i gotujemy w osolonej wodzie.
Kaczkę smarujemy grubo masłem pozostawiając z niego 2ł, lekko obsypujemy
solą i pieprzem. Pieczemy początkowo na silnym a potem na średnim ogniu/ok.180 st.c/ pieczemy łącznie ok.1 godziny/ma być ładnie
zarumieniona ale nie spieczona/ . Grzybki
i cebulę kroimy drobno i lekko podsmażamy na 1ł masła.Robimy farsz z makaronu, jajka i grzybków z cebulą,
przyprawiamy do smaku. FARSZEM NADZIEWAMY KACZKĘ. Otwór zszywamy wykałaczką lub zapałką / wcześniej ścinając
zapałki czarny łepek/. Układamy ponownie kaczkę w naczyniu.
Podlewamy gorącą wodą/OK.1/2L/ i dusimy na
wolnym ogniu/ok.160st.c./ około godziny. Pod koniec duszenia podlewamy rozbełtaną
śmietaną,mieszamy z wywarem jaki powstał na dnie naczynia ,solimy do smaku i chwilkę jeszcze razem dusimy.koniec oryginału
Moje uwagi: Po wyjęciu kaczki z naczynia zaciągam sos 1ł masła jakie nam jeszcze pozostało, przez moment gotując go jeszcze.NAJLEPIEJ SMAKUJE NA GORĄCO Z ZIEMNIAKAMI LUB PIECZYWEM i buraczkami na gorąco. Smacznym dodatkiem są wszelkie jarzyny lub kwaśne owoce duszone.Smacznego
..................................................ISW....................................04/10/2014.............................................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz