SKŁADNIKI :
2 szklanki mąki , 2
szklanki ziemniaków , 2 jajka, 2ł
masła, 2dk drożdży, 1 łyżka cukru, 1/4 szklanki mleka,1 łyżki spirytusu, mała szczypta soli,1l oleju
rzepakowego
WYKONANIEl
Ugotowane ziemniaki
schłodzić tak aby nie były gorące tylko mocno ciepłe. Zmielić lub przetrzeć
przez sito. Drożdże rozmieszać z mlekiem i cukrem.
Przełożyć ziemniaki do dużej
miski, dodać masło i wymieszać. Dodać mąkę, wbić jajka, wlać spirytus oraz
rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto w misce.
Posypać lekko deskę mąką i
wyłożyć na nią ciasto. Uformować rulon o średnicy ok.4-5 cm. Pokroić na 20
talarków, powinny być grubości, ok2-3 cm. W środku każdego
talarka zrobić lekkie
wgniecenie i włożyć w nie ok.1 łyżeczki konfitury z dyni własnej roboty. Zawinąć do środka boki ciasta
tak aby szczelnie otuliły konfiturę i zagnieść je. Obracając w dłoniach uformować kulkę.
Układać na lekko posypanej mąką desce. Przykryć ścierka i pozostawić na 30
minut. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Powinny znacznie zwiększyć swoją objętość. Można spożywać na gorąco lub na zimno. Z 2 łyżeczek soku z konfitury i 2 łyżek cukru pudru utrzeć gęsty lukier polać na pączkach.Długo zachowują świeżość/kilka dni/.SMACZNEGO.
UWAGA- różne gatunki ziemniaków rożnie się komponują z innymi składnikami. Więc raz ciasto może być za gęste- wtedy należy dodać łyżkę lub więcej mleka. Innym razem za wolne, wtedy dosypać maki. Ciasto ma płatami odpadać od ręki. Jeśli wykonane w termomiksie, nabrać garść ciasta i sprawdzić konsystencje.
UWAGA- różne gatunki ziemniaków rożnie się komponują z innymi składnikami. Więc raz ciasto może być za gęste- wtedy należy dodać łyżkę lub więcej mleka. Innym razem za wolne, wtedy dosypać maki. Ciasto ma płatami odpadać od ręki. Jeśli wykonane w termomiksie, nabrać garść ciasta i sprawdzić konsystencje.
...isw.....przepis sprawdzony...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz