piątek, 25 października 2013

JABŁKA PIECZONE W BISZKOPTOWYM CIEŚCIE-prababcine jesienneprzepisy kulinarne.

To ciasto bez spulchniaczy,do wykonania bardzo łatwe.JA MÓWIE ŻE ONO ROBI SIE SAMO,ale wymaga intensywnego ubijania a więc miksera.Moje wnuki od zawsze to ciasto faworyzowały.Dla dzieci doskonałe.I długo,w chłodzie,zachowuje świeżość.Całe Przygotowanie przy dobrej organizacji  40-45 minut do wyjęcia z piekarnika.

Składniki ciasta; 4 świeże jajka, 8 czubatych ł cukru,szczypta soli, 8 czubatych ł mąki,masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy, oraz 1ł cukru waniliowego.
Nadzienie:kilka rozpiekających się-najlepiej szara reneta- jabłek średniej wielkości. JA PIEKE TO CIaSTO W TORTOWNICY i potrzebuje 7 jabłek aby ułożyć wewnątrz formy dookoła i jedno na środku.
WYKONANIE/trwa ok.10 minut/:
Jako pierwszą czynność nakleży przygotować foremke-dobrze wysmarować masłem i obsypać tarta bułka.Teraz umyć jabłka i wydrążyć ze środka gniazda nasienne.Nastepnie właczyć piec by sie nagrzał do 180st.
Jajka ubić z cukrem i solą aż pokażą się pęcherzyki powietrza a barwa znacznie zjaśnieje. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto ma mieć konsystencja lekko lejącą-jak gęsta śmietana kwaśna. Do przygotowanej wczesniej formy przełożyc połoe masy biszkoptowej.Teraz obieramy jabłka i zanurzamy w masie.można zanurzac połowki-mozna całe.Ja lubie duzo jabłek swoja kwasnoscią kontrastujących ze słodycza biszkoptu.Tak wię układamy w masie jabłka.ZALEWAMY JE POZOSTAŁĄ CZĘSCIĄ MASY.
Wkładamy je do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Smacznego.
UWAGI. Można np.do każdego jabłka w wydrązone miejscea włożyc marmolady kolorowej lub małe owoce,lub po kawałeczku goździka lub wsypac troszke cynamonu.Kwestia smaku indywidualnego.Ja wole takie najprostsze,uniwersalne. Zimne posypuje lekko cukrem pudrem.
.................................................isw.................................................X/2013.................................................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz