.......idą święta........
/przepis prababci-przepisany bez zmian z oryginału
Składniki: 2 szklanki mąki,2 łyżki masła,2 całe jaja,3/4
szklanki cukru,1/4 kg sztucznego miodu,1 łyżka sody spożywczej lub 2 ł proszku
do pieczenia,2 ł przyprawy do pierników,1/2 szklanki mleka.
Wykonanie: masło, jaja, cukier i mąkę ucieramy na masę. Miód podgrzewamy i wlewamy do masy. Dodajemy sodę, przyprawę i mleko i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno mieć gęstość mocnej, kwaśnej śmietany. Gdy jest za gęste dodajemy mleka, gdy za wolne dodajemy mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy w chłodne miejsce na ok.2godziny, dla fermentacji.
Wlewamy do wysmarowanej obsypanej formy i pieczemy w mocno
nagrzanym piecu około 1 godziny. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia
i kroimy na plastry i smarujemy powidłem lub marmoladą. Układamy plastry ciasta
jak tort. Smacznego.
Moje uwagi: ja piekłam w piecu nagrzanym do 180 st.c 1 godzinę. Do ciasta dodałam szczyptę soli.
...............................................................isw.............................11/2013................................................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz