idą święta...
1kg
maki pszennej,1/2kg miodu,20dkg cukru,2 jaja,po 1 ł cynamonu,goździków
i anyżu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Z tych składników zagnieśc ciasto w kolejności:miod z cukrem rozgrzać a ż cukier sie rozpuści, ostudzic. Make z soda przesiac do miski, dodac rozgrzaną mase miodowa, wymieszac, dodac jajka i dokłałdnie wyrabiać,aż uzyska połysk czyli około 15 minut.Zawinąć w ściekę i wynieść w
zimne miejsce na ok.2-3 tygodni.Potem przynieść na noc do kuchni aby się ogrzało Rano rozwałkować na ok 3-5 mm i wykrawać foremkami ciastka. Piec w średnim
piecu ok.10-15 minut. Po ostygnięciu smarować białym lukrem z białka utartego
cukrem maczką.Lub wykrawać aniołki i ludki i dekorować wg uznania.SMACZNEGO.
Uwaga;
Ja
w każdym ciastku robię okragły otwór na sznureczek do zawieszenia na
choince.Można go zrobić jakimkolwiek patyczkiem nawet zapałkiem.Musi być dosyć
duży, wielkości tak ok.1 groszówki bo w trakcie pieczenia zarasta ciastem.
Ciastka
mogą leżeć w szklanych zakręconych słojach pare mcy.
...............isw..........................11/2013..........................WESOŁYCH ŚWIĄT, DO SIEGO ROKU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz