sobota, 2 listopada 2013

PIERNICZKI CHOINKOWE-prababcine przepisy kulinarne

idą święta...



1kg maki pszennej,1/2kg miodu,20dkg cukru,2 jaja,po 1 ł cynamonu,goździków i anyżu, 2 łyżeczki  sody oczyszczonej
Z  tych składników zagnieśc ciasto w kolejności:miod  z cukrem rozgrzać a ż cukier sie rozpuści, ostudzic. Make z soda przesiac do miski, dodac  rozgrzaną mase miodowa, wymieszac, dodac jajka i dokłałdnie  wyrabiać,aż uzyska połysk czyli około 15 minut.Zawinąć w ściekę i wynieść w zimne miejsce na ok.2-3 tygodni.Potem przynieść na noc do kuchni aby się ogrzało Rano rozwałkować na ok 3-5 mm i wykrawać foremkami ciastka. Piec w średnim piecu ok.10-15 minut. Po ostygnięciu smarować białym lukrem z białka utartego cukrem maczką.Lub wykrawać aniołki i ludki i dekorować wg uznania.SMACZNEGO.
Uwaga;
Ja w każdym ciastku robię okragły otwór na sznureczek do zawieszenia na choince.Można go zrobić jakimkolwiek patyczkiem nawet zapałkiem.Musi być dosyć duży, wielkości tak  ok.1 groszówki bo w trakcie pieczenia zarasta ciastem.
Ciastka mogą leżeć w szklanych zakręconych słojach pare mcy.
 ...............isw..........................11/2013..........................WESOŁYCH ŚWIĄT, DO SIEGO ROKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz