...ZAPRASZAM TEŻ -POCZYTAJ I OCEŃ ; ...z pamiętnika emerytki 2007...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
idą święta...
Składniki ciasta:
1 i ½ kg maki żytniej,1/2kg miodu,7 jaj,15 dkg mielonych migdałów,10dkg
smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, po 1dkg mielonych
przypraw-cynamonu,imbiru,goździków,po 11/2 dkg potazu i sody spożywczej.
Wykonanie;
Miód rozpuścić, schłodzić i wsypać do niego cukier,makę i
wbić jajka.Wyrobić, zawinąć ciasto w posypaną mąką materiałową serwetę i włożyć
do naczynia kamiennego lub szklanego i postawić w zimnym miejscu na kilka
tygodni. Podobno robiono to w ostatnim dniu adwentu. Potem przynieść ciasto do
kuchni na 1-2dni aby się rozgrzało. Potem dodać pozostałe składniki i dobrze
wyrobić. Podzielić na 2 części. Blachę dobrze wysmarować masłem. Ciasto
rozwałkować na wymiar blachy. Wyłożyć na dno blachy jedno ciasto, na nim
posmarować powidło a na nie wyłożyć masę, wygładzić i nakryć drugim ciastem.
Piec około 1 godziny.
Nadzienie:
30 dkg czekolady gorzkiej,25 dkg obranych ze skórki migdałów lub orzechów,25 dkg cukru mączki,12
dkg mączki ziemniaczanej,25 dkg rodzynków,1/2 szklanki wody.Duży słoik powidła
albo marmolady.
Wykonanie masy nadzieniowej;
Czekoladę, skórkę,migdały,rodzynki zemleć razem w maszynce
do mięsa. Połączyć z cukrem mączką,maką ziemniaczaną ,wodą i dokładnie wyrobić
na masę. Wyłożyc na ciasto.
Ciasto podobno,przechowywane w chłodzie zachowuje świeżość
długo.
Uwaga- 1/przepisu tego sama nie sprawdzałam.
2/Wiem z przekazu,że potaż można zastąpić proszkiem do
pieczenia.
UAWGA 01/2014- ZNAJOMA SPRAWDZAŁA PRZEPIS- Zamiast potaż dała tylko sodę oczyszczoną 3 płaskie łyżki ogółem..ciasto leżało w lodowce 3 tygodnie. Jest wyśmienite tak samo w kilka godzin po przełożeniu i wykończeniu jak i po tygodniu w lodówce.Cisto przekroiła na 3 blaty. jeden posmarowała marmoladą sliwkową drugi masą, pozostawiając jej część na blat górny.
UAWGA 01/2014- ZNAJOMA SPRAWDZAŁA PRZEPIS- Zamiast potaż dała tylko sodę oczyszczoną 3 płaskie łyżki ogółem..ciasto leżało w lodowce 3 tygodnie. Jest wyśmienite tak samo w kilka godzin po przełożeniu i wykończeniu jak i po tygodniu w lodówce.Cisto przekroiła na 3 blaty. jeden posmarowała marmoladą sliwkową drugi masą, pozostawiając jej część na blat górny.
.......................isw.........................11/2013.....................WESOŁYCH ŚWIAT,DO SIEGO ROKU.......
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz