niedziela, 3 listopada 2013

PIERNICZKI DROBNE -prababcine przepisy kulinarne

ZAPRASZAM  I  NA INNA STRONĘ-POCZYTAJ I OCEŃ ; ...z pamiętnika emerytki 2007...
-----------------------------

                                                                       
 .......idą święta........
 
Składniki:1 szklanka miodu prawdziwego, pół szklanki cukru,2 jajka,3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 płaska łyżeczka przyprawy do pierników,1 płaska łyżeczki sody jadalnej, mąka ok.50 dkg.

Wykonanie: rozgrzany  lekko miód wymieszać z cukrem, jajkami, śmietaną i przyprawą. Do miski wsypać ok.50 dkg mąki i sodę, zamieszać razem i wlać do tego masę miodową. Dosyć długo wyrabiać, aż ciasto nabierze połysku. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta pierogowego. Jeśli jest za miękkie dodać mąki, jeśli za twarde dodać śmietany. Rozwałkować na grubość ok. pół cm i wykrawać pierniczki. Układać na blasze posypanej mąką. Piec ok.15 minut w niezbyt  gorącym piecu. Smacznego.

Moje uwagi:  dodaję całe opakowanie przyprawy, piekę w piekarniku nagrzanym do 160 st.c ok.10-15 minut. Przechowuję w metalowym opakowaniu po czekoladkach lub szklanym słoju. Można je upiec wcześniej kilka tygodni.

...........isw........................11/2013...........................WESOŁYCH ŚWIĄT,DO SIEGO ROKU.........




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz