ZAPRASZAM I NA INNA STRONĘ-POCZYTAJ I OCEŃ ; ...z pamiętnika emerytki 2007...
-----------------------------
.......idą święta........
Składniki:1 szklanka miodu prawdziwego, pół szklanki cukru,2
jajka,3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 płaska łyżeczka przyprawy do pierników,1
płaska łyżeczki sody jadalnej, mąka ok.50 dkg.
Wykonanie: rozgrzany
lekko miód wymieszać z cukrem, jajkami, śmietaną i przyprawą. Do miski
wsypać ok.50 dkg mąki i sodę, zamieszać razem i wlać do tego masę miodową.
Dosyć długo wyrabiać, aż ciasto nabierze połysku. Ciasto ma mieć konsystencję
ciasta pierogowego. Jeśli jest za miękkie dodać mąki, jeśli za twarde dodać
śmietany. Rozwałkować na grubość ok. pół cm i wykrawać pierniczki. Układać na
blasze posypanej mąką. Piec ok.15 minut w niezbyt gorącym piecu. Smacznego.
Moje uwagi: dodaję całe opakowanie przyprawy, piekę w
piekarniku nagrzanym do 160 st.c ok.10-15 minut. Przechowuję w metalowym
opakowaniu po czekoladkach lub szklanym słoju. Można je upiec wcześniej kilka
tygodni.
...........isw........................11/2013...........................WESOŁYCH ŚWIĄT,DO SIEGO ROKU.........
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz