IDĄ ŚWIETA...
Składniki
1kg maki żytniej,1kg miodu prawdziwego, ½ kg cukru,1/4 kg
masła,2 ł spirytusu,1 ½ dkg potażu,
po 1 łyżeczce sypkiego cynamonu, anyżu, goździków,imbiru oraz 10dkg
skórki pomarańczowej w cukrze smażonej i drobniutko posiekanej,
Wykonanie.
Mąkę przesuszyć zostawiając na noc w cieple. Do roztopionego
lekko ciepłego miodu wlać spirytus i potrząsnąć aby się wymieszało i wlać do
mąki, dodać cukier i roztopione masło. Z tych składników wyrobić ciasto i
pozostawić go pod przykryciem na 2-3 tygodnie, w chłodnym miejscu ale nie
zimnym. Po tym okresie i ociepleniu ciasta dodać potaż i przyprawy. Wyrobić
dobrze. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem. Piec ok. godzinę w średnio nagrzanym
piecu. Można polać ciasto polewą kakaową lub inną.Ciasto kilka
tygodni zachowuje świeżość. SMACZNEGO
Uwaga:1/ potaż to spulchniacz najbardziej wskazany do
pierników,można go zastąpić proszkiem do pieczenia lub sodą ale to już inny
smak. 2/Ja wkładam ciasto do temperatury
200st, a po pół godzinie zmniejszam do 180.
.....................isw................11/2013...............WESOŁYCH ŚWIĄT,DO SIEGO ROKU......................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz