.......idą święta........
Składniki: 25 dkg miodu prawdziwego,25 dkg miodu sztucznego,15 dkg masła lub margaryny, około 1 szklanki zimnego mleka, ok.80 dkg maki,2 ł sody jadalnej,ok.1 szklanki bakalii,1 szklanka cukru,5 jajek.
Wykonanie: miody, cukier i masło podgrzać aby się produkty
połączyły. Przestudzić , dodać do niej żółtka, zamieszać i wlać do mąki.
Mieszając dolewać zimne mleko. Ciasto dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Wyrabiać
aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać powoli po 1 łyżce,
ciągle mieszając ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie nadal wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodać sodę rozpuszczoną
w 1 ł zimnej wody.
Do ciasta dodać bakalie obsypane wcześniej mąką. Brytfannę
do pieczenia wysmarować dobrze masłem i
wysypać tartą bułką. Ciasto powinno sięgać nie wyżej niż do połowy
wysokości brytfanny, bo mocno wyrasta.
Piec w bardzo słabo nagrzanym piekarniku50-60 minut. Miodownik można polać
dowolną polewą, lub posypać cukrem albo tartymi orzechami. Smacznego.
Moje uwagi: nie wyrabiam łyżką drewnianą ale mikserem
zachowując kolejność Staram się zrobić własną przyprawę, ale kupiona przyprawa
do piernika też nadaje dobry smak..
Piekę w piekarniku w temp.160 st.c, wcześniej do tej
temperatury nagrzanym. Do każdego cista dodaje szczypte soli.
Jeśli polewam polewą, to albo o smaku migdałowym albo kakaowym.
................................................................................isw.......................11/2013............................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz