niedziela, 3 listopada 2013

MIODOWNIK Z BAKALIAMI-prababcine przepisy kulinarne

ZAPRASZAM TEŻ -POCZYTAJ I OCEŃ ; ...z pamiętnika emerytki 2007...
                                                                         .......idą święta........

 Składniki: 25 dkg miodu prawdziwego,25 dkg miodu sztucznego,15 dkg masła lub margaryny, około 1 szklanki zimnego mleka, ok.80 dkg maki,2 ł sody jadalnej,ok.1 szklanki bakalii,1 szklanka cukru,5 jajek.

Wykonanie: miody, cukier i masło podgrzać aby się produkty połączyły. Przestudzić , dodać do niej żółtka, zamieszać i wlać do mąki. Mieszając dolewać zimne mleko. Ciasto dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Wyrabiać aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać powoli po 1 łyżce, ciągle mieszając ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie nadal wyrabiać.  Pod koniec wyrabiania dodać sodę rozpuszczoną w 1 ł zimnej wody.  
Do ciasta dodać bakalie obsypane wcześniej mąką. Brytfannę do pieczenia wysmarować dobrze masłem  i wysypać tartą bułką. Ciasto powinno sięgać nie wyżej niż do połowy wysokości  brytfanny, bo mocno wyrasta. Piec w bardzo słabo nagrzanym piekarniku50-60 minut. Miodownik można polać dowolną polewą, lub posypać cukrem albo tartymi orzechami. Smacznego.

Moje uwagi: nie wyrabiam łyżką drewnianą ale mikserem zachowując kolejność Staram się zrobić własną przyprawę, ale kupiona przyprawa do piernika też nadaje dobry smak..
Piekę w piekarniku w temp.160 st.c, wcześniej do tej temperatury nagrzanym. Do każdego cista dodaje szczypte soli.
Jeśli polewam polewą, to albo o smaku migdałowym albo kakaowym.
................................................................................isw.......................11/2013............................




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz