moje hobby
To przepis na szarlotkę szybką do wykonania również bez miksera i tanią ale smaczną.
Produkty;1/2 kg mąki pszennej zwykłej, 1 szklanka cukru,2łyżki proszku do pieczenia, kostka margaryny "KASIA" LUB "Z MURZYNKIEM",szczypta soli,2 ł śmietany kwasnej"12", 3 żółtka ze świeżych jajek i 1 całe jajko, tłuszcz do wysmarowania formy, 2ł bułki tartej,1kg jabłek najlepiej koksa górka lub reneta szara,2 łyżeczki cukru waniliowego,1 łyżka cynamonu.
Wykonanie:
Jedno całe jajko rozbełtać widelcem w szklance.Makę przesianą z dodatkiem proszku do pieczenia wymieszać z ocieploną margaryną/nie rozpuszczoną ale "wolniejszą" niz prosto ze sklepu/,dodać żółtka, i połowe całego jajka rozbełtanego,cukier waniliowy,3/4 szklanki cukru ,szczypte soli i śmietanę.Zagnieśc ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.godzine. Jabłka obrać, wyciąc gniazda nasienne i pokroić w grube plastry/ łódeczkę1/4 jabłka przeciąć na 2 cienkie łódeczki/.
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem dowolnym i obsypać bułka tartą.Schłodzone cisto podzielic na 2 części i rozwałkować 2 placki na wymiar foremki. W przygotowanej foremce ułożyć jeden placek a na niego ułożyć pokrojone jabłka.Posypać cynamonem i pozostałym cukrem.Nakryć drugim plackiem ciasta.
Posmarować wierzch ciasta pozostałą cześcią rozbeltanego jajka. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.c i piec 40 minut. Smacznego. ..........................................isw.....................................X/2013..................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz