Produkty-na dużą blachę
1/2 kg maki krupczaki,20dkg zmielonych migdałów,30dkg dobrego masła,10 dkg cukru,cukier wanilinowy,5 żółtek,szczypta soli,1 całe jajko.
MASA:mała łyżeczka cynamonu,1/2 kg marmolady domowej dowolnego smaku/ja preferuje powidło śliwkowe lub wieloowocową z dodatkiem róży/,ok.1/2 l masy kajmakowej własnego wykonania a jesli nie masz czasu na wykonanie jej tradycyjnym sposobem albo wolisz kupić to kup 1puszkę masy kajmakowej lub 1 puszkę słodkiego zagęszczonego mleka-włóż do garnka zalewając w całości wodą i gotuj 2-.5 godz,kilka całych słodkich i obranych migdałów do dekoracji..
Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanil.Dodać pozostałe składniki zagnieść szybko i włożyć na godzinę do lodówki.Odkroić 1/5 ciasta a pozostałe rozwałkować na wymiar blachy i ułożyć na blasze wyłożonej wysmarowanym masłem papierem do wypieków. Odcięte ciasto rozwałkować na gr 05 cm,pociąć w paski szer ok.1-1.5 cm i wyłożyć nimi boki formy. Marmoladę wymieszać z cynamonem i rozsmarować na cieście.MARMOLADA MA MIEĆ KONSYSTENCJE DŻEMU,WIĘC JEŚLI JEST ZA GĘSTA DOLEJ SOKU OWOCOWEGO I DOKŁADNIE WYMIESZAJ. Piec ok.30minut w temp.200syt.c-ciasto ma mieć kolor " rumiany". GDY OSTYGNIE rozsmarować na wierzchu masę kajmakową i UDEKOROWAĆ W DOWOLNY WZÓR.Ciasto w warunkach mieszkaniowych zachowuje świeżość nawet kilkanaście dni.
SMACZNEGO.
............ALLELUJA...................isw...................5.03.2014.......................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz