środa, 4 września 2013

PASZTET ZIMNY Z ZAJĄCA LUB INNEJ DZICZYZNY - prababcine przepisy kulinarne



/pisownia wg orginału/

 Przodki i  cała wątróbka z zająca i cieleca oraz ½ kg wieprzowiny,1/2 kg słoniny,3 jajka, 2ł masła, włoszczyzna, sól, pieprz. Przodki i wątróbki ze zająca udusić osobno, a osobno cielęcą wątróbkę. Udusić wieprzowinę, słoninę i włoszczyznę razem. Oziębić. Słoninę pokroić w kostkę, a mięsa zemleć w maszynce  dwa razy. Wymieszać razem. ,sól, pieprz do smaku. Dodać 3 żółtka,2 ł masła i na końcu dobrze ubita pianę z 3 jajek. Delikatnie ale długo wymieszać. Ułożyć w nasmarowanej foremce. Piec lub gotować na parze
przez ok.1 ½ godz. Gdy wystygnie wyłożyć na półmisek i podawac na zimno. Pokroić . Podawać z ćwikłą z tartym chrzanem albo kiszonymi ogórami czy grzybami...............prabacine przepisy kulinarne...isw/08/2013




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz