niedziela, 3 listopada 2013

PIERNIK TORUŃSKI-prababcine przepisy kulinarne

IDĄ ŚWIETA...


Składniki
1kg maki żytniej,1kg miodu prawdziwego, ½ kg cukru,1/4 kg masła,2 ł spirytusu,1 ½ dkg potażu,
po 1 łyżeczce sypkiego cynamonu, anyżu, goździków,imbiru oraz 10dkg skórki pomarańczowej w cukrze smażonej i drobniutko posiekanej,
Wykonanie.
Mąkę przesuszyć zostawiając na noc w cieple. Do roztopionego lekko ciepłego miodu wlać spirytus i potrząsnąć aby się wymieszało i wlać do mąki, dodać cukier i roztopione masło. Z tych składników wyrobić ciasto i pozostawić go pod przykryciem na 2-3 tygodnie, w chłodnym miejscu ale nie zimnym. Po tym okresie i ociepleniu ciasta dodać potaż i przyprawy. Wyrobić dobrze. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem. Piec ok. godzinę w średnio nagrzanym piecu. Można polać ciasto polewą kakaową lub inną.Ciasto kilka tygodni zachowuje świeżość. SMACZNEGO
Uwaga:1/ potaż to spulchniacz najbardziej wskazany do pierników,można go zastąpić proszkiem do pieczenia lub sodą ale to już inny smak. 2/Ja wkładam ciasto do temperatury  200st, a po pół godzinie zmniejszam do 180.
.....................isw................11/2013...............WESOŁYCH ŚWIĄT,DO SIEGO ROKU......................






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz