wtorek, 27 stycznia 2015

PĄCZKI ZIEMNIACZANE Z KONFITURA Z DYNI

SKŁADNIKI :
2 szklanki mąki , 2 szklanki ziemniaków  , 2 jajka, 2ł  masła, 2dk drożdży, 1 łyżka cukru, 1/4 szklanki mleka,1 łyżki spirytusu, mała szczypta soli,1l oleju rzepakowego

WYKONANIEl
 Ugotowane ziemniaki schłodzić tak aby nie były gorące tylko mocno ciepłe. Zmielić lub przetrzeć przez sito. Drożdże rozmieszać z mlekiem i cukrem.
 Przełożyć  ziemniaki do dużej miski, dodać masło i wymieszać. Dodać mąkę, wbić jajka, wlać spirytus oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto w misce.
Posypać lekko deskę mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować rulon o średnicy ok.4-5 cm. Pokroić na 20 talarków, powinny być grubości, ok2-3 cm. W środku każdego
talarka zrobić lekkie wgniecenie i włożyć w nie ok.1 łyżeczki konfitury z dyni własnej roboty. Zawinąć do środka boki ciasta tak aby szczelnie otuliły  konfiturę i zagnieść je. Obracając w dłoniach uformować kulkę. Układać na lekko posypanej mąką desce. Przykryć ścierka i pozostawić na 30 minut. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Powinny znacznie zwiększyć swoją objętość. Można spożywać  na gorąco lub na zimno. Z 2 łyżeczek  soku z konfitury i 2 łyżek cukru pudru utrzeć gęsty lukier polać na pączkach.Długo zachowują  świeżość/kilka dni/.SMACZNEGO.
UWAGA- różne gatunki ziemniaków rożnie się komponują z innymi składnikami. Więc raz ciasto może być za gęste- wtedy należy dodać łyżkę lub więcej  mleka. Innym razem za wolne, wtedy dosypać maki. Ciasto ma płatami odpadać od ręki. Jeśli  wykonane w termomiksie, nabrać garść ciasta i sprawdzić konsystencje.

...isw.....przepis sprawdzony...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz