ZAPRASZAM I NA INNA STRONĘ-POCZYTAJ I OCEŃ ; ...z pamiętnika emerytki 2007...
-----------------------------------
Produkty na ciasto:1/2kg maki, 3jajka, 1 łyżka masła, 1 szklanka mleka, 2dkg drożdży, sól
Produkty na farsz: 1/2 kg mięsa dowolnego,1mała bułka
zwykła,1/2 szkl.mleka,1 duża cebula, 1ł masła,
Przygotowanie: wszystkie składniki ciasta zagnieść i dokładnie wyrabiać tak długo aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Przykryć naczynie z ciastem i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.,2 godziny. W tym czasie przygotować farsz; mięso z dodatkiem 1 marchewki, 1 małej pietruszki i kilku listków natki oraz kawałeczka selera ugotować na miękko/ok.1 godz/,ostudzić i zemleć. Cebule pokroić drobno i zeszklić na maśle, ostudzić i dodać do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku ,wycisnąć mocno i dodać do mięsa. Dodać jeszcze sól,majeranek i pieprz oraz inne przyprawy uzależnione od rodzaju mięsa i własnego gustu. Całość dokładnie wyrobić aż masa będzie miała konsystencje kleistą i zespoloną,
Przygotowanie: wszystkie składniki ciasta zagnieść i dokładnie wyrabiać tak długo aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Przykryć naczynie z ciastem i postawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.,2 godziny. W tym czasie przygotować farsz; mięso z dodatkiem 1 marchewki, 1 małej pietruszki i kilku listków natki oraz kawałeczka selera ugotować na miękko/ok.1 godz/,ostudzić i zemleć. Cebule pokroić drobno i zeszklić na maśle, ostudzić i dodać do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku ,wycisnąć mocno i dodać do mięsa. Dodać jeszcze sól,majeranek i pieprz oraz inne przyprawy uzależnione od rodzaju mięsa i własnego gustu. Całość dokładnie wyrobić aż masa będzie miała konsystencje kleistą i zespoloną,
Ciasto rozwałkować
na grubość ok. 2cm i wykrawać krążki
dużą szklanką.
Na połowę krążków nałożyć na środek 1-2 łyżeczek farszu.
Nakryć każdy krążek z farszem krążkiem
bez farszu. Zlepić po obwodzie, i obracając w dłoniach nadać kształt kulki.
Pączki pozostawić na stolnicy na ok. 1 godziny aby jeszcze podrosly. Smażyć na
rozgrzanym mocno smalcu w takim naczyniu aby były dobrze zanurzone i miały
miejsce na swobodne ruchy i wyrośnięcie jeszcze. Podawać gorące z sosem
grzybowym i ewentualnie kiszonym
ogórkiem.SMACZNEGO.
Uwaga: sos grzybowy patrz „blog Ireny”..................................................isw...............................................................05.02.2014....................
Bardzo ciekawie to zostało opisane.
OdpowiedzUsuń