Składniki; 2 szkl maki,2/3 szkl; let mleka,4 dkg drożdży,10 dkg cukru,10 dkg masła,8 zółtek,cukier wanilinowy,spora garść rodzynek,szczypta soli,15 dkg cukru pudru,sok z cytryny.
Wykonanie
drożdże utrzeć z 1 ł cukru,dodać 2 ł mąki,rozmieszać z letnim mlekiem i pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli.Do mąki dodać rozczyn,roztopione ale nie gorące masło i utarte żółtka.Wszystko dokładnie wyrabiać tak długo aż ciasto przestanie się kleić do rąk, Rodzynki zalać wrzątkiem,dokładnie odsączyć, oprószyć mąką i dodać do ciasta.Znów wyrabiać chwile.Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciep miejscu.Gdy ciasto DWUKROTNIE ZWIĘKSZY OBJĘTOŚĆ PRZEŁOŻYĆ DO formy wysmarowanej masłem.Powinna być na tyle wysoka aby ciasto SIĘGAŁO DO 2/3 WYSOKOŚCI. ZNÓW POZOSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA.WSTAWIĆ do PIEKARNIKA nagrzanego do 180 st.c.Po 7 minutach podkręcić temp.do 200 st.c. i piec ok.40 min. Przygotować lukier z soku cytrynowego utartego z cukrem.Chłodne ciasto polać lukrem.SMACZNEGO,...........................ALLELUJA............................27.02.2014................................isw........................
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz