10 żółtek utrzeć w misce na puch z 1/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym.Dodać otartą skórkę z połowy cytryny,1 ł imbiru,szczyptę soli i całość wymieszać.Dodać 50 dkg maki pszennej oraz zaczyn drożdżowy z /10dkg drożdży roztartych z 1 ł cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka i 1ł mąki-odstawić w ciepłe miejsce aż ruszy.Wyrabiać rękami na gładkie ciasto. Następnie dodać 1 paczuszkę roztartego wałkiem szafranu rozpuszczony w 1ł gorącego mleka.Dodać 1/2 szklani ciepłego mleka,wyrabiając dodać 1/4 szklanki roztopionego masła.Dokładnie wyrobić na gładkie sprężyste ciasto.Posypać je mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Gdy podwoi objętość przełożyć ciasto do 2 foremek do połowy wysokości, wysmarowanych masłem i obsypanych tartą bułką.Znów odstawić do wyrośnięcia do wysokości pełnej foremki.Piec w tem.170 st.c. około 1 godziny/na bardzo rumiany kolor.Po godzinie wyłączyć piekarnik,pozostawiając ciasto
na jakiś czas.Wyłożyć z foremki gdy jeszcze ciepłe.Gdy ostygnie posypać cukrem lub polukrować.
SMACZNEGO..
.......................ALLELUJA.....................isw...............................28.02.2014...............................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz