piątek, 28 lutego 2014

WIELKANOCNE BABY-7- babka makowa wg.prababcine przepisy kulinarne

Produktyy:
25 dkg maki pszennej,25 dkg masła,25 dkg cukru,4 całe jaja,proszek drożdżowy wg opisu na opakowaniu,zapach  migdałowy,10 dkg niebieskiego maku.
Wykonanie:
Mak zalać wieczór gorącym mlekiem i pozostawić pod przykryciem do rana.Rano odcedzić na sitku i wysuszyć na ściereczce.W  makutrze drewniana łyżką  lub pałką  ucierać masło z cukrem dodając cukier po łyżce i dodając jajka po 1 sztuce.GDY CAŁA MASA BĘDZIE JAK PUCH DODAĆ mąkę z proszkiem drożdżowym i zapach i dokładnie wymieszać.NA KOŃCU DODAĆ MAK I ZNÓW DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą. Piec w średnim piecu godzinę nie ruszając aby nie opadła.jak wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem migdałowym.SMACZNEGO
.......ALLELUJA......................isw...............................28.02.2014.....................................
                                           ooooooooooooooooooooooooooooooo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz