czwartek, 6 lutego 2014

PĄCZKI Z NADZIENIEM MIĘSNYM-wg prababcine pzrepisy kulinarne

ZAPRASZAM  I  NA INNA STRONĘ-POCZYTAJ I OCEŃ ; ...z pamiętnika emerytki 2007...
-----------------------------------



Produkty na ciasto:1/2kg  maki, 3jajka, 1 łyżka masła, 1 szklanka mleka, 2dkg drożdży, sól
Produkty na farsz: 1/2 kg mięsa dowolnego,1mała bułka zwykła,1/2 szkl.mleka,1 duża cebula, 1ł masła,
 Przygotowanie: wszystkie składniki ciasta zagnieść i dokładnie wyrabiać tak długo aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Przykryć naczynie z ciastem i postawić do wyrośnięcia  w ciepłym miejscu na  ok.,2 godziny. W tym czasie przygotować farsz; mięso z dodatkiem 1 marchewki, 1 małej pietruszki  i kilku listków natki oraz  kawałeczka selera ugotować na miękko/ok.1 godz/,ostudzić i zemleć. Cebule pokroić drobno i zeszklić na maśle, ostudzić i dodać do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku ,wycisnąć mocno i dodać do mięsa. Dodać  jeszcze sól,majeranek  i pieprz oraz inne przyprawy uzależnione od rodzaju mięsa i własnego gustu. Całość dokładnie wyrobić aż masa będzie miała konsystencje kleistą i zespoloną,
Ciasto rozwałkować  na grubość ok. 2cm i wykrawać krążki  dużą szklanką.
Na połowę krążków nałożyć na środek 1-2 łyżeczek farszu. Nakryć każdy  krążek z farszem krążkiem bez farszu. Zlepić po obwodzie, i obracając w dłoniach nadać kształt kulki. Pączki pozostawić na stolnicy na ok. 1 godziny aby jeszcze podrosly. Smażyć na rozgrzanym mocno smalcu w takim naczyniu aby były dobrze zanurzone i miały miejsce na swobodne ruchy i wyrośnięcie jeszcze. Podawać gorące z sosem grzybowym i  ewentualnie kiszonym ogórkiem.SMACZNEGO.
Uwaga: sos grzybowy patrz „blog Ireny”
 ..................................................isw...............................................................05.02.2014.................... 

1 komentarz: