środa, 15 stycznia 2014

PĄCZKI "klasztorne"wg książki 'KLASZTORNE SPECJAŁY"

///4249///

Składniki: 1/2 kg maki,8 dkg cukru,1ł cukru do zaczynu drożdżowego,8 żółtek,1/4 l słodkiej śmietanki,1/3 szklanki mleka,cukier waniliowy,6dkg drożdży,15 dkg masła,szczypta soli, kieliszek spirytusu lub rumu,smalec do smażenia,dowolna konfitura lub marmolada.

Wykonanie:przygotować zaczyn z  ciepłego mleka,10 dkg maki,cukru i drożdży i postawić w cieple do wyroś. Po wyrośnięciu dodać pozostałą mąkę ,cukier waniliowy, żółtka utarte z cukrem,roztop masło i alk. dokładnie wyrobić./ma odchodzić od miski i nie kleić się do rak. Powinno być dość luźne.Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Nabierać  łyżką niewielkie porcje i formować kulki, nakładać do środka po pół łyżeczki konfitury i zlepiać.Układać na posypanej mąką stolnicy zlepieniem w dól.Znów pozostawić do wyrośnięcia ,paczki powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.Omieść pędzelkiem z maki i smażyć po kilka w szerokim,płaskim rondlu.TŁUSZCZ POWINIEN BYĆ WRZĄCY I MA GO BYĆ TYLE  BY PACZKI W NIM PŁYWAŁY.Smażyć równomiernie z obu stron.Wykładać na złożony z kilku warstw papierowy ręcznik.Jeszcze gorące popruszyć cukrem pudrem. SMACZNEGO
.......................................isw................................01/2014..................................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz