niedziela, 5 stycznia 2014

PĄCZKI WYBORNE-prababcine przepisy kulinarne/1/

ZAPRASZAM  I  NA INNA STRONĘ-POCZYTAJ I OCEŃ ; ...z pamiętnika emerytki 2007...
 

Produkty / wszystko ma być świeże i przez ostatnie kilka godzin w ciepłym pomieszczeniu/:
1kg maki,4 jaja,4 ł masła,4dkg drożdży,2 ł cukru pudru 1/4 l śmietanki słodkiej, 1 kieliszek rumu,szczypta soli .
1i1/2kg smalcu do smażenia, 2 ł cukru pudru do posypania, własnego wyrobu konfitury do nadzienia.
Wykonanie:
Z wyżej podanych składników zagnieść i  dobrze wyrobić cisto na końcu bijąc nim o stolnice aż powstaną w nim dobrze widoczne pęcherzyki powietrza.Następnie przełożyć do pojemnego naczynia . Gdy podwoi objętość wyłożyć go na stolnicę i rozciągnąć na grubość ok 1 cm,Szklankami jedna nieco mniejsza od drugiej i  wykrawać krążki, na środek każdego większego krążka nakładać konfiturę i przykryć mniejszym krążkiem.Układać na sicie   posypanym mąką,NAKRYĆ ŚCIERKĄ I POZOSTAWIĆ AZ WYROSNĄ OK.1 GODZ W CIEPLE. Smażyć obustronnie na gorącym tłuszczu na rudo-brazowy kolor. Osączyć na serwetce papierowej. Jak ostygną posypać za pomocą sitka cukrem pudrem .Radzę  nie profanować smaku pączków pseudo lukrami z torebki ani posypkami czy innymi udziwnianiami bo prawdziwy paczk polski to prostota wyglądu i finezja smaku.A nie choinka w przedszkolu...

SMACZNEGO.......................isw...........................................5.01.2014..................................







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz