///3667///
Produkty;
6 żółtek kurzych jaj,1/2 kg maki,1 ł masła,3 ł kwaśnej mocnej śmietany,1ł octu 10% lub spirytusu oraz szczypta ziół:kardamonu,imbiru,kurkumy oraz soli.Do smażenia 1kg świeżego smalcu lub tłuszczu roślinnego.
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto. Rozwałkować bardzo cienko/ok.2mm/ kroić paseczki szer ok,2cm i dl ok,8cm. Na środku każdego paseczka zrobić nacięcie na ok 2 cm i przewijać jeden koniec tak aby zrobić klasyczne ciastko chrustowe. Wrzucać na rozgrzany smalec i piec na złoty kolor. Ciastko smażymy na lekko złoty kolor, z obu stron szybko odwracając drewnianą łopatką lub widelcem. Wyłożyć na papierowe serwetki aby tłuszcz obciekł. Posypać cukrem pudrem z utrata wanilią. Smażyć najlepiej w szerokim i wysokim rondlu.
Uwaga;MOŻE SIĘ ZDARZYC ŻE TŁUSZCZ BEDZIE WYLEWAŁ SIE W TRAKCIE SMAŻENIA ROSNĄC w miare smażenia. Uratować sytuacje może surowy ziemniak obrany i wrzucony do rondla i tam pozostawiony w trakcie smażenia.
Dobrze upieczone faworki powinny mieć kolor lipowego kwiatu i byc
chrupiace/nie ciagnace sie jak faworki tego rodzaju kupowane w sklepie/.
DOBRYM DODATKIEM BĘDZIE DO POPICIA HERBATA Z MIETY PIEPRZOWEJ.
SMACZNEGO.
.........................................................isw..............................03.01.2014.......................................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz