///3671///
Produkty:3/4 kg mąki,1 całe jajo kurze i 6 żółtek, 1/4 l kwaśnej i mocnej śmietany, 1 kieliszek rumu /zamiennie spirytusu/,1ł oc, szczypta soli.
Do smazenia:1 kg dobrego smalcu.
Do dekoracji: 1/4 szklanki dobrej konfitury domowej roboty.
Wykonanie: ciasto zagnieść i rozwałkować na gr.ok 2-3 mm.Szklankami i kieliszkami wykrawać krążki o 3 rożnych wielkościach. Układać je jak kwiatek czyli na największym kładziemy mniejszy i na nim najmniejszy. Mocno wgniatamy palcem na środku aby się te 3 warstwy skleiły. nacinamy nożem boki jakby tworząc płatki kwiatków. Wrzucamy na mocno nagrzany tłuszcz i obustronnie smażymy delikatnie odwracając.Wykładamy na papierowe serwetki aby obciekły z tłuszczu. Na gorące jeszcze ciastka nakładamy na środek konfiturę.Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem utartym z wanilią.
Dobrze upieczone faworkowe róże powinny tak jak typowe faworki/chrust/powinny mieć kolor lipowego kwiatu i być chrupiące/nie ciągnące się jak faworki tego rodzaju kupowane w sklepie/...........................................isw..............................3.01.2014.....................................................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz