piątek, 3 października 2014

INDYK PIECZONY-prababcine przepisy kulinarne



    Produkty;
                Indyk szt 1/ok.4-5kg/, ¼ kg masła, 2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz do smaku.

    Przygotowanie: indyk przygotowany do pieczenia, musi poleżeć w chłodzie kilka dni tak ok.3, żeby skruszał. Następnie należy go obgotować przez  ok.godziny  lekkiego wrzenia. Wyjąć, posolić, wysmarować całym masłem i piec na brytfanie albo w dużym rondlu w gorącym piecu przez godzinę ok.200st.c/, a potem  żar  zmniejszyć i w piecu  lżejszym pieczemy już ile trzeba. Całe jego pieczenie razem z obgotowaniem  powinno  trwać tyle godzin ile kilo ma indyk. Co pół godziny polewamy mięso masłem wymieszanym z wytopionym tłuszczem. Na czas pieczenia w  piecu postawić garnek z wodą. Pod  koniec pieczenia obsypać go tarta bułka i jeszcze chwile popiec,żeby bułka się zarumieniła.koniec oryginału.
    Moje uwagi.Z wysmażonego smaku można zrobić smaczny i trwały sos.Przechować- wrzący  zlewać  do słoika napełniając go w całości.zakręcić,odwrócić do wystygnięcia lub  wykorzystać na bieżąco  do polania pieczeni lub polania różnych klusek lub placków z dan innych. Smacznego.
    ..........................................isw.............................................10/2014.....................................................

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz