UDZIEC Z INDYKA
OK.11/2 kg udźca indyczego bez kości, 3 ząbki czosnku.
Zalewa:5 szklanki wody, 4 płaskie ł soli,2 płaskie ł saletry, 1 ł cukru, 4
listki laurowe, 1 ł kolendry, 3 goździki, 10 ziaren czarnego pieprzu, 7 ziaren
ziela angielskiego, zagotować razem. Ostudzić i zalać niąprzygotowane wcześniej w naczyniu mięso. Rozdrobnić czosnek i dodać do zalewy.
Wstawić w chłodne miejsce na 5 dni i w
tym czasie kilka razy obracać mięso. Po 5 dniach wyjąc mięso, oczyścić z
przypraw ale nie płukać. Uformować pieczeń
i obsmarować dokładnie olejem lub oliwa i obwiązać grubą nitką bawełnianą. Piec ok.półtorej godziny w mocno gorącym
piecu/200 st.c/. Ostudzić zdjąć nitkę.koniec oryginału
Moje bieżące uwagi: Pieczeń doskonale smakuje na zimno z pieczywem i ćwikłą z chrzanem lub na gorąco z sosem na bazie wypieczonego tłuszczu, z różnymi kluseczkami ziemniaczanymi zamiennie mącznymi,kaszami i ćwikłą..
SMACZNEGO
Moje bieżące uwagi: Pieczeń doskonale smakuje na zimno z pieczywem i ćwikłą z chrzanem lub na gorąco z sosem na bazie wypieczonego tłuszczu, z różnymi kluseczkami ziemniaczanymi zamiennie mącznymi,kaszami i ćwikłą..
SMACZNEGO
..........................................isw..............................................10/2014 ...................................................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz