niedziela, 5 października 2014

UDZIEC Z INDYKA-prababcine pzrepisy kulinarne


UDZIEC Z INDYKA
OK.11/2 kg udźca indyczego bez kości, 3 ząbki czosnku. Zalewa:5 szklanki wody, 4 płaskie ł soli,2 płaskie ł saletry, 1 ł cukru, 4 listki laurowe, 1 ł kolendry, 3 goździki, 10 ziaren czarnego pieprzu, 7 ziaren ziela angielskiego, zagotować razem. Ostudzić i  zalać niąprzygotowane wcześniej w naczyniu  mięso. Rozdrobnić czosnek i dodać do zalewy. Wstawić w chłodne miejsce  na 5 dni i w tym czasie kilka razy obracać mięso. Po 5 dniach wyjąc mięso, oczyścić z przypraw  ale nie płukać. Uformować pieczeń i obsmarować dokładnie olejem lub oliwa i obwiązać  grubą nitką bawełnianą. Piec ok.półtorej godziny w mocno gorącym piecu/200 st.c/. Ostudzić zdjąć nitkę.koniec oryginału
Moje bieżące  uwagi: Pieczeń doskonale smakuje na zimno z pieczywem i ćwikłą z chrzanem lub  na gorąco z sosem na bazie wypieczonego tłuszczu, z różnymi kluseczkami ziemniaczanymi zamiennie mącznymi,kaszami  i ćwikłą.. 
SMACZNEGO
..........................................isw..............................................10/2014 ...................................................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz