wtorek, 22 października 2013

BISZKOPTOWA SZARLOTKA pachnąca jabłkami i cynamonem

 GDY to ciasto  PIEKE NA "OKAZJĘ" odwracam spodem do góry i na ten spód cista polewam polewą czekoladową ktorej pozwalam soplowato spływać po bokach ciasta.Albo biała polewą lukrową.Wg własnych domowych receptur. Obie zmakują wybornie. Ale na zwykłą niedziele ciasto bez dodatków tuczacych tez smakuje świetnie.

Ciasto biszkoptowe bez proszku i bez żadnych innych spulchniaczy, które udaje się zawsze- Przepis  na normalną typową formę-ja pieke takie ciasta w duzej tortownicy,więc to pojemnośc podobna.
4 świeże jajka ubijamy ze szklanką cukru i szczypta soli. W przepisie jest że ubijamy na parze. Ja ubijam w misce mikserem przez 5 minut na najwyższych obrotach,normalnie czyli na zimno.Pod koniec ubijania dodajemy 1/2 małego opakowania  cukru waniliowego.Dobrze ubita masa jajeczna ma mieć kolor jasno kremowy i bąbelki powietrza na powierzchni. Nastepnie przygotowujemy jabłka.1.5 kg jabłek szara reneta obieramy i rozparzamy w rondlu  z dodatkiem 2 ł cukru i 2 ł wody, na wolnym ogniu, pod przykryciem.Kilka razy zamieszać. Foremkę smarujemy mocno masłem i obsypujemy tartą bułką lub kaszka manną.
Teraz do jajecznej masy dodajemy 8 kopiastych łyżek przesianej mąki tortowej i powoli łyżką drewnianą mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej gęstej śmietany-czyli być lejące się lekko.
Teraz do formy wlewamy 3/4ciasta ,na ciasto powoli małymi porcjami wykładamy równo na całej powierzchni marmoladę jabłkową, na nia wysypujemy 1 opakowanie cynamonu i  a na nia pozostałe ciasto. To że marmolada opadnie trochę w ciasto jest normalne. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.c. Piec 30 minut.Jełśi chcemy wiecej biszkoptowego ciasta ddodajemy proporcjonalnie więcej składaników i dłuzej pieczemy.Przed podaniem można wykończyć-udekorować wg własnego gustu./przepis wlasny/Smacznego...........................................................isw..........................................................10/2013

Uwaga; POCZYTAJ TEZ BOGi o innych cistach z darami jesieni.Najprostsze w wykonaniu to jabłka w biszkoptowym cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz