sobota, 26 października 2013

SZARLOTKA NA MIODOWYM CIEŚCIE, BEZ CUKRU-przbabcine przepisy.

Ciasto słodzone wyłĄcznie miodem,lekko kwaŚne ale aromatyczne i pyszne.Można zabraĆ na wyjazd bo długo zachowuje świeżość.

Produkty;
Ciasto-1 szklanka miodu dowolnego ale prawdziwego,3-3.5 szklanki mąki pszennej"500"2 całe jajka,2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia, szczypta kardamonu,1/4 ł kurkumy,szczypta soli,2ł kwasnej śmietany,kostka masła.
Nadzienie: 1 kg jabłek/takich które sie rozgotuja i sa wtedy kwaskowate/,2ł wody,1ł cynamonu,1/4 ł imbiru.
Przygotowanie ciasta do wypieku:
Z podanych składników zagnieść ciasto.Oddzielić 1/4 ciasta,pozostałe ciasto rozwałkować na wymiar formy z dodatkiem po 2 cm na wyłozenie cistem boków formy.Forme dokładnie wysmarowac masłem i obsypać najlepiej kaszką mnną ewentualnie tartą bułką.Wyłożyć ciastem.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne,pokroić i rozgotować z dodatkiem 2 ł wody, na wolnym ogniu,pod przykryciem. Kilka razy zamieszać.Schłodzic troche i dodać cynamon i imbir i rozmieszać.Wyłożyć ciepłe na przygotowany spód. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubośc ok.0.5, pokroić na paseczki szer.ok1 cm i ułożyć z nich na jabłkach kratkę.Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.c. Smacznego.
 ...............................................isw...........................................X/2013....................................................


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz