czwartek, 8 sierpnia 2013

DYNIA W SYROPIE - prababcine przepisy kulinarne

ZAPRASZAM  I  NA INNĄ STRONĘ-POCZYTAJ I OCEŃ ; ...z pamiętnika emerytki 2007...
-----------------------------
1kg dyni/miąższ obrany ze skórki i miękiszu z nasionami/pokroić w kostkę ok. 1/1 cm/ lub inny kształt dowolny,byle nie duże kawałki ani nie za drobne/,sparzyć dokładnie wrzątkiem przelewając przez sito. Przygotować syrop z 1kg cukru, 1/2 l wody oraz 1/2 laski wanilii.Gdy syrop się zagotuje wrzucić kawałki dyni. Mieszając gotować na małym ogniu do zeszklenia się dyni/ok.15 minut-30 minut w zależności od gatunku dyni/. Pod koniec smażenia dodać szczyptę soli i sok z 1/2 cytryny lub szczyptę kwasku cytrynowego-dla uzyskania ładnego koloru..
Doskonała konfitura do deserów,wypieków,dekoracji w smaku zbliżona do ananasa w syropie tyle że zawierająca znacznie więcej wartościowych składników odżywczych i z naszego krajowego  warzywa.
Smacznego
 ...........................................isw...................................08/2013.......................................................















































































































































































































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz