ZAPRASZAM I NA INNĄ STRONĘ-POCZYTAJ I OCEŃ ; ...z pamiętnika emerytki 2007...
-----------------------------
1kg
dyni/miąższ obrany ze skórki i miękiszu z nasionami/pokroić w kostkę
ok. 1/1 cm/ lub inny kształt dowolny,byle nie duże kawałki ani nie za
drobne/,sparzyć dokładnie wrzątkiem przelewając przez sito. Przygotować
syrop z 1kg cukru, 1/2 l wody oraz 1/2 laski wanilii.Gdy syrop się
zagotuje wrzucić kawałki dyni. Mieszając gotować na małym ogniu do
zeszklenia się dyni/ok.15 minut-30 minut w zależności od gatunku dyni/.
Pod koniec smażenia dodać szczyptę soli i sok z 1/2 cytryny lub szczyptę
kwasku cytrynowego-dla uzyskania ładnego koloru..Doskonała konfitura do deserów,wypieków,dekoracji w smaku zbliżona do ananasa w syropie tyle że zawierająca znacznie więcej wartościowych składników odżywczych i z naszego krajowego warzywa.
Smacznego
...........................................isw...................................08/2013.......................................................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz