sobota, 10 sierpnia 2013

RYDZE KISZONE-prababcine przepisy kulinarne

Rydze większe i zdrowe czerwone  nie zielone,ułożyć na misce i sparzyć wrząca wodą i tak na chwile zostawić. Przygotować drewnianą czysto wyparzoną faskę lub kamienny garnek.Układać na przemian z posiekaną cebulą.przesypywac solą. Przycisnąć denkiem i kamieniem. Za parę dni jak grzyby opadną dołożyć ich więcej więcej i więcej cebuli i soli .Przycisnąć dobrze denkiem i kamieniem i wynieśc do piwnicy czy chłodnego miejsca. Za dwa tygodnie grzyby sa gotowe do jedzenia. Trzymają się dobrze tylko trzeba co tydzień zmywac je z wierzchu.Jak maja za mało soku to zagotowac osolona wode,ostudzic i zalac ile potrzeba. Takie grzybki nadaja się tak samo do mięsa lub pasztetu albo do sałatki,albo ubrania mięsiwa czy sałatek.Trzymac w chłodnym i ciemnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz