Owoce w occie jako dodatek do mięsnych potraw./śliwki, wiśnie, morele, rajskie jabłka. renklody/………….przepisany z notatek -pisownia oryginalna.
Owoce takie prosto z drzewa wytrzeć na sucho i nakłuwać szpilką. UŁOŻYĆ W KAMIENNYM GARNKU. Zalać ostudzonym syropem .Na drugi dzień zlać syrop, zagotować, lekko przestudzić i ciepłym zalać owoce. I tak samo dnia trzeciego tyle że zalać gorącym syropem. A czwartego dnia zlać syrop, dodać jeszcze goździków i cynamonu, zagotować i na wrzący wrzucić owoce. Gdy ostygnie wlać do słojów, zakręcić. Zawiązać przy zakrętce kolorowymi szmatkami i tasiemka lub sznurkiem. Tak zrobiony przetwór trzyma się dobrze i bardzo dobrze smakuje.
Syrop: Na 1k owocu dajemy ½ kg cukru,5 goździków,1/4 l octu( jak kto chce mieć słabszy to z 2 części octu i jednej części wina. I wino i ocet powinny być domowej roboty),1/4 l wody, kawałek cynamonu………SMACZNEGO………………….….isw/08-2013………………….
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz